Pico vezérlők - PLC vagy Relé?

Az Allen-Bradley Pico vezérlők egy mágneskapcsolóval megegyező méretűek és egyszerű logikák kezelésére, időzítők és számlálók használatát igénylő egyszerű alkalmazásokra tervezték. A Pico "vezérlők" külön speciális szoftver nélkül programozhatóak. Minden funkció, programozás, módosítás egyszerűen elvégezhető az előlapon elhelyezett billentyűkkel és LCD kijelzővel. Sínre pattintható vagy panelra is szerelhető, 24VDC vagy 120/240VAC kivitelben elérhetőek. A kimenetek 8A relé típusúak, a bemenetei közül kettő akár 0-10V tartományban analóg bemenetként is működtethető. Funkcióit tekintve megszüntette a különbséget az egyszerű relék és a kis funkciójú PLC-k között. Kis méretű, egyszerű és olcsó megoldás az egyszerűbb feladatokra.

PicoTM Controller

A Pico vezérlők a Rockwell Automation által gyártott és forgalmazott Allen-Bradley márkanévvel fémjelzett vezérlők legkisebb és legolcsóbb tagja. Kis mérete és programozhatósága révén hely és költségtakarékos megoldást nyújt az egyszerűbb vezérlési feladatok ellátására. 

A hardver áttekintése

Alapvetően két két csoportra lehet őket osztani: 

A 12 csatornás változaton belül azonban különböző kivitelekkel találkozhatunk. A tápellátásukat tekintve léteznek 24VDC és 120/240VAC kivitelben.

A 24VDC változatok nagy előnye, hogy két bemenetük analóg (0-10V) csatornaként használható. Az analóg bemenetekre érkező jelek kiértékelhetőek a nyolc összehasonlítási lehetőséggel. Az analóg jelek vizsgálata történhet egy konstans értékkel, vagy a másik analóg jel értékének összehasonlításával. Az egyenáramú megtáplálású Pico vezérlők két típusban állnak a felhasználók rendelkezésére; valós idejű belső órával (1760-L12BWB) illetve anélkül (1760-L12BWB-NC). Mindkét változat saját kijelzővel és funkciógombokkal rendelkezik, amelyen keresztül programozható illetve a be/kimenetek valamint a program működés közben monitorozható. 

A váltóáramú megtáplálású vezérlők három változatban érhetőek el. A legegyszerűbb vezérlő nem tartalmaz kijelző képernyőt és kezelőgombokat, de valós idejű órát igen (1760-L12AWA-ND), így csupán a benne lévő program futtatására alkalmas, amely a be/kimeneteire vezetett eszközökkel vezérelhető. 
Egy másik típus rendelkezik kijelzővel de a valós idejű órát nem tartalmazza (1760-L12AWA-NC), az olyan alkalmazásokhoz, ahol ennek megléte nem követelmény. 
A harmadik változat mind a valós idejű órát mind a kijelzőt és funkció gombokat tartalmazza (1760-L12AWA). 

A 18 csatornás változat váltóáramos megtáplálású, és a valós idejű órán valamint a kijelzőn és a funkcióbillentyűkön túl, szöveg kiíratási lehetőséggel is rendelkezik. A megjelenítendő szöveg a kijelzőn látható, legfeljebb 12 karakter hosszan. 

Programozás

Az olyan változatok, amelyek rendelkeznek kijelzővel, külön szoftver nélkül az előlapról létra programozással programozhatóak. Minden típus programozására alkalmas az Allen-Bradley honlapjáról letölthető PicoSoft program, amellyel kényelmesebben vihetőek be az egyes létrasorok illetve az utasításblokkok paraméterezése. 

A 12 csatornás változatok legfeljebb 41 létrasor, míg a 18 csatornás változat legfejebb 121 létrasor programozására alkalmasak. Egy létrasorban legfeljebb 4 utasítás helyezhető el. A párhuzamos ágak mindegyike egy külön létrasorként kerül értelmezésre, így ezzel a maximális programozható létrasorok esetén számolni kell. 

A 12 csatornás típusok rendelkeznek a be/kimenetek, valamint 16 memória változó (bit típus), 8 számláló, 8 időzítő, 4 időkapcsoló, 8 analóg komparátor valamint a kijelzőn elhelyezett négy funkció billentyű címzési lehetőségével. (Az egyes típusok esetén lehetnek korlátozások; pl.: a kijelző nélküli típusok nem rendelkeznek funkció billentyűkkel, így azoknál ezen funkciók nem elérhetőek.) 

A 18 csatornás típusok nem rendelkeznek analóg bemenetekkel így az analóg komparáló utasítások nem alkalmazhatóak, a többi funkció azonban ezen modelleknél is elérhetőek. A nagyobb típusnál elérhetőek még az alábbi szolgáltatások: további 8 memória változó (bit típus), 8 szöveg megjelenítő utasítás (időzítők, számlálók, időkapcsolók különböző paramétereinek, egyéb információknak megjelenítése a kijelzőn.), 8 ugró utasítás a programon belül. 

A PicoSoft program alkalmas a megírt programot, mint dokumentáció kinyomtatni. Automatikusan szövegmezőt nyomtat az oldalakra, illetve beállítható, hogy milyen formátumban nyomtassa a programot (létradiagramban – vízszintes sorok, vagy relés áramút tervként – függőlegesen rajzolva). Lehetőség van a vezérlőben futó program on-line monitorozására, diagnosztikájára. 

A vezérlő és a számítógép soros vonalon kommunikál egymással. (A soros kábel típusa: 1760-CBL-PM02). Ahová a soros kábel csatlakozik, egy memória modul helyezhető el annak érdekében, hogy a programokról backup másolat készülhessen, illetve azonos alkalmazások esetén egy elmentett program, a memória modul áthelyezésével gyorsan letölthető több vezérlőbe is, a szoftver alkalmazása vagy a kijelzőn történő újra programozás nélkül. 

Műszaki adatok:

Üzemi hőmérséklettartomány: -25 — +55 °C 
Tárolási hőmérséklettartomány: -40 — +70 °C 
Üzemi környezeti nedvesség: 5 — 95 RH% kicsapódás nélkül 
Szabványok és elfogadó intézmények: UL, CSA, CE

Típusjelzés 1760-
L12BWB-NC L12BWB  L12AWA-NC L12AWA L12AWA-ND L18AWA
Táp/dig.bem. feszültség  24 VDC 24 VDC 120/240 VAC 120/240 VAC 120/240 VAC 120/240 VAC
Bemenetek száma 8* 8* 8 8 8 12
Jelf. kim. száma 4 4 4 4 4 6
LCD kijelző X X X X   X
Billentyűzet X X X X   X
Valósidejű óra   X   X X X
Alfanum. kijelző           X
Adatmegőrzés X X       X
Tartozékok
Mem. Modul (Pico) 1760-MM1 1760-MM2
Szoftver PicoSoft version 2.1 for Windows 95/98/NT (2001 májustól 3.0 verzió és Windows 2000/XP)
PC-Pico interfész kábel Pico 1760-CBL-PM02
Dokumentáció Getting Result (1760-GR001A-EN-P), User Manual (1760-UM001-A-EN-P) 
I/O szimulátor Pico 1760-SIM        
Mechanikai jellemzők
Méret (mm) 72 x110 x 58 107x110x58
Tömeg (kg) 0.2 0.3

[1] Offline Windows bázisú programozási szoftver (1760-PICOSOFT) is térítésmentesen rendelkezésre áll a http://www.ab.com/pico web lapon.