Megjelent a MicroLogix 1500 a MicroLogix vezérlő család új tagja

A MicroLogix 1500 az Allen-Bradley cég MicroLogix programozható vezérlőcsaládjának modulárisan bővíthető vezélője, amely átmenetet képez a kompakt MicroLogix 1000 és a nagyobb teljesítményű moduláris SLC-500 vezérlő között.

MicroLogixTM 1500

A kisméretű vezérlők új generációja

Bakos Sándor, Kuklis Zoltán

Az ipari automatizálás területén dolgozóknak nem szükséges bemutatni az Allen-Bradley vezérlőket amelyek a Rockwell Automation gyáraiban készülnek, nagy megbízhatóságot, rugalmasságot és magas minőséget nyújtva vásárlóinak. A Rockwell Automation az amerikai PLC piac 52% -nak birtoklásával az ipari automatizálás meghatározó alakja. Fejlesztéseihez mindig a rendelkezésre álló legfrissebb technológiákat és algoritmusokat alkalmazza annak érdekében, hogy vevőinek minél tökéletesebb az igényeinek legjobban megfelelő megoldást tudja nyújtani. Az idei évben egy új termékkel bővült a cég eddig is gazdag palettája a micro vezérlők piacán. 
Megérkezett a MicroLogix 1500 logikai vezérlő, amely egy igen hatékony tagja az Allen-Bradley kisméretű PLC családjának. Ez a kis vezérlő minden olyan szolgáltatást tartalmaz, amit a kisebb testvére a MicroLogix 1000 nyújtott, azonban belső felépítésének átszervezésével és utasításkészletének valamint az elérhető erőforrások kibővítésével újabb előnyökkel és szolgáltatásokkal kényezteti a felhasználóját. Kis mérete ellenére belezsúfoltak mindent amit egy XXI. század küszöbén álló felhasználó elvárhat egy kisméretű vezérlőtől. Optimálisan használható a 24 és 150 közötti I/O pont vezérlésre.

Felépítés

Az alapegység a tápegységet és 12 be- illetve 12 kimenetet tartalmazza, amelyek tetszőlegesen bővíthetőek a Compact I/O modulok felhasználásával. Jelenleg 10 különböző típusú analóg illetve digitális be/kimeneti modullal áll felhasználóink rendelkezésére. A Compact I/O modulok száma nagymértékben fog növekedni az elkövetkezendő évek alatt figyelembe véve, hogy az Allen-Bradley tervezőasztalán lévő CompactLogix vezérlő is ezt a modulcsaládot fogja alkalmazni. A processzor egyszerűen az alapegységbe helyezhető.

A karbantartást és javítást tekintve soha nem volt ettől könnyebben megvalósítható megoldás. A kivehető sorkapcsok segítségével az alapegység cseréje megoldható a kábelezés megbontása nélkül. Ugyanez elmondható a processzorról is, amely cserélhető az alapegységben szintén anélkül, hogy a kábelezést meg kellene bontani.
Az installálást tekintve mind az alapegység, mind a Compact I/O modulok szerelhetőek sínre vagy közvetlenül a szekrény falára, nagy rugalmasságot biztosítva a felhasználónak az egységek cseréjében illetve a konfiguráció megváltoztatásában. Az alapegység és a be/kimeneti modulok nem vázba illeszthetőek, hanem az oldalukon elhelyezkedő csatlakozókkal kapcsolhatóak össze, amelyen keresztül az egyes egységek kommunikálhatnak a processzorral. Az operációs rendszer flash memóriában van tárolva, lehetővé téve annak frissítését és így biztosítva a felhasználónak a legfrissebb lehetőségek kihasználását anélkül, hogy magát a hardvert ki kellene cserélnie.

Az alapegység beépített szolgáltatásai

A beépített szolgáltatások közül kiemelve néhány jelentősebbet:

Külső bővítési lehetőségek

Programozás

A programozást tekintve nagy előny, hogy akár a MicroLogix 1000-ről történik a fejlesztés MicroLogix 1500-ra, vagy MicroLogix 1500-ról SLC-500-ra, egyik esetben sem szükséges új szoftver beszerzése. Mindhárom vezérlő a Rockwell Software cég RSLogix 500 nevű programjával konfigurálható és programozható. A programozás a már megszokott Windows alapú grafikus felületen történik létradiagramos logikával. A szoftver különböző szolgáltatásaival nagyban megkönnyíti a diagnosztikai és hibakeresési folyamatokat. A szoftver alkalmazható attól függetlenül, hogy a vezérlő milyen kommunikációt alkalmaz. Lehetőséget nyújt szimbolikus címzéssel történő programozásra, illetve adatbázis konverziókra.

Kommunikáció

A MicroLogix 1500 alapkiépítésben DF1 full- illetve half-duplex soros pont-pont kommunikációra képes, ami külső modulokkal tovább bővíthető. Egy interfész segítségével illeszthető az SLC-500 kompatibilis DH-485 hálózatokhoz, amelyen akár 31 MicroLogix 1500 kommunikálhat egymással. Hasonló módon illeszkedik a Rockwell Automation nyitott kommunikációs stratégiájához, hiszen egy DeviceNet Interfész segítségével DeviceNet hálózati kommunikációra képes, kihasználva a Producer/Consumer (előállító/felhasználó) hálózati modell előnyeit (multicast, broadcast, change-of-state, stb.). 
A DeviceNet hálózat egy eszköz szintû hálózat, ahol vezérlők és intelligens terepi eszközök (érzékelők és beavatkozó szervek) kommunikációja folyik 500 kbit/sec sebességgel. 
A DeviceNet egy CAN technológiára alapozott hálózat, amelyen napjaink legmodernebb hálózati modellje, a Producer/Consumer modell dolgozik. Ezáltal lehetőség nyílik arra, hogy a vezérlő processzorok és a be/kimeneti egységek kommunikációja egy közös hálózaton történjen, így nem szükséges két, különböző célokat szolgáló hálózatot építeni. Lehetőség van továbbá a már említett broadcast és multicast funkciókra, amikor egy eszköz információt közöl a hálózaton és ezt az üzenetet a hálózaton lévő minden eszköz (broadcast) vagy az eszközök egy meghatározott része (multicast) egyszerre veheti le a hálózatról. Nagy előny az állapotváltozásra történő bejelentkezés (change-of-state) amikor a vezérlő nem szkenneli minden ciklusban az érzékelőket, hanem azok értesítik a processzort ha bemenetükön jelszint változás történik.