Egységes fejlesztői felület:
Kibővített Logix Platform

(A Műszaki Magazinban megjelent cikk másolata)

Kuklis Zoltán

Az új Allen-Bradley Logix vezérlőit a Rockwell Automation egységes fejlesztői és kezelői felülettel kínálja, a felhasználók igényeinek kielégítése érdekében. A Logix vezérlők teljes lefedettséget biztosítanak a kis alkalmazásoktól a nagy és bonyolult rendszerekig. A nagymérvű integráltság és rugalmasság mellet a programozás és diagnosztika egységes felületen történhet.

Áttekintés

Mit is jelent igazán az egységes felület iránti igény? Minden hatékonyan működni kívánó iparágban lényeges szempont, hogy a fejlesztő és karbantartó gárda, a gyárban alkalmazott vezérlésekkel megfelelő szinten legyen képes dolgozni. Sokszor előfordul, hogy az egyes alkalmazások bonyolultsága különböző kapacitású eszközök alkalmazását követeli meg.
Szintén sokszor fordul elő, hogy a különböző eszközök kezelése különbözik egymástól, így a kezelő személyzetnek egyre több és több rendszert kell megismernie. Megfigyelhető, hogy minél több különböző rendszer létezik egy üzem területén, azok karbantartásának hatékonysága úgy romlik, így a ráfordítandó költség is egyre növekszik.
Az Allen-Bradley vezérlők már a kezdetektől egységes felületű automatizálási megoldásokat kínáltak, azonban az eszközök felépítéséből adódóan kisebb-nagyobb eltérések megfigyelhetőek voltak az egyes vezérlők kezelését illetően.
Ezen igények korai felismerésének következtében az Allen-Bradley már évekkel ezelőtt kihozta a ControlLogix rendszert, ahol a vezérlők programozása tovább egyszerűsödött, azonban a lehetőségek kibővültek és az egykori nagy bonyolultságú rendszerek könnyedebben kezelhetővé váltak. A ControlLogix azonban a nagy be/kimeneti számú, nagy bonyolultságú alkalmazások esetén volt kifizetődő, így az idei év közepére Magyarországra is megérkezett a két új családtag, a CompactLogix és a FlexLogix vezérlő.
Ez a két új vezérlő tölti be azt a rést, ami eddig létezett a kisebb alkalmazások hatékony és megfelelő szolgáltatásokkal történő lekezelésére a ControlLogix-nál megszokott szinten. A CompactLogix a kis és közepes méretű alkalmazások, míg a FlexLogix a közepes és a nagyobb alkalmazások tökéletes választása. A három vezérlő programozása ugyanazon programmal történik. Ez a program az RSLogix 5000, amely ugyanazon programozási nyelveket illetve hibakeresési, diagnosztikai szolgáltatásokat teszi elérhetővé mindhárom eszköz esetében.

CompactLogix

CompactLogix processzorA CompactLogix egy moduláris felépítésű programozható vezérlő, amely 128-256 be/kimenettel rendelkező alkalmazások ideális vezérlője. Jelenleg két különböző processzor közül választhatunk, a kisebbik egy soros porttal és 64 kbyte memóriával rendelkezik, így maximum 8 bővítő modul csatlakoztatására alkalmas. A nagyobbik processzornak két soros portja van és 256 kbyte memóriájával maximum 16 modul lekezelésére képes. A csatlakoztatható modulok mindkét processzor esetén megegyeznek a MicroLogix 1500 mikrovezérlő moduljaival, kiegészülve néhány speciális elemmel. A CompactLogix vezérlők preemptív multitaszkos operációs rendszerrel rendelkeznek, amely ezen vezérlők esetén 4 taszk futtatására alkalmasak. Minden taszkhoz egyedi prioritás rendelhető, minden taszk maximum 32 programot tartalmazhat és minden program annyi szubrutint kezelhet, amennyire szüksége van. Ez a felépítés teljes szabadságot kínál a fejlesztőknek a programok rendszerezésére, szervezésére.
A soros portokon keresztül az eszközök programozhatóak, kezelői felületek csatlakoztathatóak, ASCII protokollal kommunikáló eszközök (pl. vonalkód olvasók) illeszthetőek, illetve telefon vagy rádió modemek csatlakoztathatóak a távoli felügyeleti rendszerek, adatgyűjtő rendszerek minél teljesebb kiszolgálása érdekében.
A CompactLogix vezérlők operációs rendszerének firmware-e szoftveres úton frissíthető, így a megjelenő újabb szolgáltatások anélkül lesznek elérhetőek a vezérlőkben, hogy azt egy újabbra kellene kicserélni. Elegendő mindössze a megfelelő programmal az újabb változató szoftvert a vezérlőbe tölteni.
Az egyes modulok közvetlenül egymás mellé illeszthetőek, nem szükséges vázak alkalmazása, így a kívánt konfiguráció éppen akkora panel helyet igényel amennyire szükség van, csökkentve ezáltal a szükséges panel helyet illetve az ezzel illetve a plusz vázakkal járó költségeket. Az egyes modulok pozíciójának védelmére (az egyes modulok hibás sorrendben történő illesztésének megakadályozása céljából) szoftveres lehetőség van, miszerint teljes egyezőséget várunk el (modul típus + annak verziója), vagy részleges egyezést (modul típus) vagy nem használjuk ezt a szolgáltatást.

FlexLogix

A FlexLogix a CompactLogix-hoz és a ControlLogix-hoz hasonlóan moduláris felépítésű programozható vezérlő, amely közvetlenül 512 be/kimenet kezelésére alkalmas, de a ControlNet hálózaton ez tovább bővíthető. A FlexLogix vezérlőknek is két típusa létezik, a kisebbik 64 kbyte, a nagyobbik pedig 512 kbyte memória kapacitással rendelkezik.
FlexLogix processzorMindkét processzor típushoz közvetlenül 16 Flex I/O modul csatlakoztatható, valamint a processzorba illeszthető ControlNet kártya segítségével az I/O szám tovább bővíthető.
A FlexLogix vezérlők is preemptív multitaszkos operációs rendszerrel működnek, azonban a CompactLogix-al ellentétben itt több, pontosan 8 taszk futtaható, egyedi prioritással. Egy taszk maximum 32 programot, egy program pedig annyi szubrutinnal rendelkezhet amennyire szükség van.
A soros kommunikációs porton történhet a programozás, kezelői terminálok illetve modemek csatlakoztatása. A ControlNet portokon keresztül redundáns kommunikációra alkalmas más vezérlőkkel illetve be/kimeneti egységekkel, azonkívül ugyanezen a vezetéken történhet a programozás és az on-line diagnosztika.
A FlexLogix vezérlők firmware-e is a CompactLogix-al megegyező módon frissíthető.
A be/kimeneti modulok illesztésére ebben az esetben sem kell külön vázakat vásárolni, a modulok közvetlenül egymás mellé illeszthetőek. A modulok sínre pattinthatóak vagy panelra szerelhetőek.
A FlexLogix, a CompactLogix és a ControlLogix vezérlők belső felépítésükön kívül a kezelői felületükben is megegyeznek. Ugyanaz az utasítás készletük, az adatkezelésük és a programozásuk is.

RSLogix 5000

A Logix család minden tagja az RSLogix 5000 programozó szoftverrel programozható. Mivel a belső felépítés és az utasítás készlet is teljesen megegyező, így abban az esetben, ha valaki tudja az egyiket programozni, akkor valójában már az mindegyiket tudja programozni. Ezáltal csökkenek a betanulási, oktatási költségek, és növekszik az elvégzett munka hatékonysága. Jelenleg a szoftver a létra-, és a funkció blokkos programozási nyelveket támogatja. A közös platform következtében, amint újabb programozási nyelvek lesznek elérhetőek, úgy az minden Logix családtag esetében alkalmazható lesz.
Az egyik típusú vezérlőre kidolgozott szoftver megoldások így egy az egyben alkalmazhatóak a többi vezérlőben, sőt egész alkalmazások konvertálhatóak a típusok között. A címzési rendszer tisztán szimbolikus felépítésű, amely hardver független címzést tesz lehetővé. Ezen szolgáltatás kihasználása esetén komplett cél orientált rutin könyvtárak készíthetőek, amelyek tetszőlegesen alkalmazhatóak minden Logix családtag esetében.
A ControlLogix platformon elérhető szervo modulok is létra vagy funkcióblokkos nyelven programozhatóak, tovább növelve ezzel a széles szolgáltatások skáláját.
A fent leírtak alapján körvonalazódik, hogy ha egy vállalat a Logix platformot választja, akkor a jelenleg elérhető legmagasabb technikai színvonalú programozható vezérlőkhöz jut, amelyek az elérhető maximális rugalmasságot és szabadságot kínálják az egészen kis alkalmazásoktól a komplex, nagy feladatokig.