Integrált felügyeleti rendszer ControlLogix-al

Európába is megérkezett az Allen-Bradley nagyteljesítményű processzora, a ControlLogix. Ezen processzor magában foglalja a hagyományos PLC valamint a mozgásvezérlő funkciókat is, így Önnek nincs szüksége különböző szoftverek beszerzésére és programozási nyelvek megtanulásához. Mindezt az eddig megszokottaknál hatékonyabban teheti, szakítva a hagyományos Master/Slave kapcsolattal, helyette a Rockwell által kifejlesztett új Consumer/Provider kommunikációval.

 

A ControlLogix Gateway

A ControlLogix Gateway lehetővé teszi, hogy vezérlő és információs adatokat vigyünk át különböző A-B hálózatokon. ControlNet, Ethernet és Data Highway Plus hálózatokat használva a Gateway megszünteti a hagyományos processzor megkötéseket. Nincs többé szükség programozható vezérlőre, csak egyszerűen ki kell választani a szükséges kommunikációs modulokat - bármilyen mennyiségben és bedugaszolási sorrendben - a teljes intra-hálózati kommunikációhoz.

Mintha egyetlen rendszer volna: Könnyedén beintegrálható egy meglévő PLC-bázisú rendszerbe, lehetővé teszi, hogy a felhasználó a meglévő hálózaton üzeneteket továbbítson vagy vegyen, vagy más hálózaton levő vezérlőket átlátszóan programozzon.

Gyors: Kommunikációt biztosít programozható vezérlő nélkül, gyors üzeneteket biztosítva a különböző hálózatok, Ethernet, ControlNet és Data Highway Plus között.
Skálázható: Moduláris kommunikáció megközelítést biztosít. Csak olyan kevés modul kell amennyi szükséges.
Megbízható: A kommunikáció nem igényel különleges processzort, ezáltal csökken a potenciális kommunikációs hiba.
Ipari kivitel: A hardver megoldások ellenállást biztosítanak erős ipari vibrációval, extrém hő és elektromos zajokkal szemben, ahol a PC alapú megoldások nem megfelelők.
Bővíthető: Lehetőséget biztosít többszörös technológia beintegrálására, kezdve most a kommunikációval és bővítve a jövőben.
Kisméretű: Megfelel a legtöbb olyan alkalmazásnak, ahol a vezérlés nagymértékben szétosztott és az A-B SLC családhoz hasonló méretű panel hely korlátozott.

A kommunikáció egyre fontosabb

A mai ipari vezérlők nagy változáson mennek át. A vezérlők egyre kisebbek lesznek, de ugyanakkor egyre jobban szétszórta, hogy közelebb - szinte integrálva - legyenek a szabályozott eszközhöz. Az eredmény azonban az, hogy a vezérlő rendszer különböző részeinek kommunikációs igénye magasabb követelményt támaszt a rendszer hálózattal szemben.

A meglévő installációk nem változnak hirtelen. A legtöbbje az új és régi technológiák keveréke. Ezen folyamatban lévő átdolgozás olyan rendszereket követel, melyek hozzákapcsolhatók egy jövőbeni rendszerhez és ugyanakkor kapcsolódnak a jelenlegi eszközökhöz is.

A ControlLogix Gateway ajánl egy megoldást. Lehetővé tesz egy valósidejű kommunikációt a vezérlő alrendszerek között és egy hidat képez az új és a meglévő architektúrák között. Felhasználható a ControlLogix Gateway egy olyan kettős megoldáshoz amikor egy meglévő hálózathoz és egy újabb ControlNet hálózathoz kívánunk csatlakozni. Ezt téve, egy kommunikációs központot hozunk létre ezekhez az egyébként izolált vezérlő rendszerekhez - biztosítva egy integrált vezérlő és információs rendszer előnyét.

CONTROLBUS

A ControlLogix Gateway az egyedülálló ControlBus hátlapon alapul. A tipikus master--slave model helyett a ControlBus hátlap más megközelítést használ - egy olyat ami a ControlNet communikációs hálózatnál használt Producer / Consumer modelen alapul.

A ‘’Producer / Consumer’’ leírja hogyan áll elő egy adat a vázban levő modulokban - és hogy bármelyik modul hogyan fogadja az információt. Egyetlen üzenet tartalmazza, hogy az információ egyetlen vagy egyidejűleg több modulnak szól. Továbbá a kommunikáció nem függ többé attól, hogy a vázban van-e programozható vezérlő vagy mester. Ehelyett az egyedi modulok a hátlapon megosztják egymás között az információt a ‘’round-robin’’ egyeztető eljárással, ami a 0. vázhelynél (slot) kezdődik és az utolsóig tart. A ControlBus hátlapban levő modulok úgy szerepelnek mint az elágazások (Node) a hálózatban - mindegyik megosztva az információt a többi elágazással azon a hálózaton. A vázban levő Master hiánya megszünteti egypontos hiba lehetőségét az esetben, ha a vázban levő Master meghibásodna.

A ControlLogix Gateway ezekkel a választásokkal kezdődik:
Váz
: különböző méretekben áll rendelkezésre (1756-Ax , ahol x=4, 7, 10 rekesz)
Tápegység
: 1756-PA72 120 - 240 VAC, vagy 1756-PB72 24 VDC tápfeszültségre.

Kommunikációs modulok

Közös jellemzők:

Egyedi jellemzők:

1756-DHRIO Modul

1756-CNB, -CNBR Modul

1756-ENET Ethernet Modul

Összekapcsolhatóság többszörös platformon

A ControlLogix előnyei: