RSLinx

Az Allen-Bradley ipari folyamatvezérlő eszközök számos hardver eszközön keresztül kapcsolódhatnak a PC-hez. A kapcsolódás eszköze lehet az RS-232 port, Ethernet vagy a PC-be helyezhető speciális kártya (KT-card). A különféle hardver eszközök egy közös szoftver felületre illesztését oldja meg az RSLinx. A felügyeleti és az adatgyűjtő szoftverek a továbbiakban az RSLinx-en keresztül érik el a vezérlőt. Az RSLinx főbb változatai:

RSLinx Lite

Csak a legszükségesebb funkciókat tartalmazza az RSLogix (PLC programozás) és az RSNetWorx (hálózat konfigurálás) számára. Ez a változat kereskedelemben nem kapható, de a Rockwell Software (RS) szoftverek többségéhez mellékletként térítésmentesen adjuk. A következő feladatokra alkalmas:

RSLinx Single Node

Az összes RS programozó és hálózat konfiguráló alkalmazást támogatja. OPC (Ole for Process Control) és DDE (Dynamic Data Exchange) felülete van, viszont csak egyetlen kapcsolódó vezérlőt vagy más hardver eszközt támogat. A következő feladatokat látja el:

RSLinx OEM

Az összes RS termékhez ad kapcsolódási felületet. Az OEM támogatja az OPC (Ole for Process Control) szabványt és van DDE (Dynamic Data Exchange) felülete, valamint támogatja a HMI (Human-Machine Interface) programokat, többek között az RSView-t is. Programozható az RSLinx C Application Programming Interface (API) felületen, így tetszőleges hardvereszköz felvehető a már támogatottak közé. Feladatai:

RSLinx Professional

A fent említetteken felül tartalmaz adat-monitort és létralogika-nézegetőt is. Elsősorban karbantartási, üzemfenntartási feladatokra alkalmas. A következő feladatokat látja el:

RSLinx Gateway

A család legnagyobb tudású tagja. A professional változat szolgáltatásait egészíti ki egy átjáró-funkcióval, ami lehetővé teszi az RSLinx alapú kommunikációt TCP/IP hálózatok keresztül. A programozó és a konfiguráló szoftverek egyszerű RSLinx Lite segítségével tudnak kapcsolódni távoli eszközökhöz is a Linx átjárón keresztül. A Remote OPC-t ismerő alkalmazások úgy is el tudják érni az átjáróhoz kapcsolódó eszközöket, hogy a helyi gépen nem is kell az RSLinx-nek telepítve lennie. Így megoldható több számítógép kapcsolódása egyetlen RSView-n keresztül több eszközhöz. Az RSLinx Gateway az eddig említetteken kívül a következőket tudja:

RSLinx SDK

Az RSLinx Software Development Kit (SDK) dokumentációt és technikai leírásokat tartalmaz az OPC vagy C-API kliensek fejlesztéséhez RSLinx alá. Az OPC klienseket általában adatgyűjtésre, a C-API alkalmazásokat pedig eszközök konfigurálására használjuk. Az SDK része egy RSLinx OEM szoftver is. Az RSLinx alá OPC kliensek fejlesztéséhez az SDK-hoz mellékelt "Automation Interface"-t vagy a "Custom Interface"-t lehet használni. Az OPC Automation Interface a Microsoft Office, Visual Basic és weboldalak, míg az OPC Custom Interface C++ alkalmazások fejlesztésére való. Az RSLinx SDK a következő feladatokta alkalmas: