Reliance Electric

A Reliance Electric 1904-ben alakult meg Cleveland-ben Ohio államban, mint két unokatestvér közös vállalataként: a feltaláló John Lincoln és a gyáros Peter Hitchcock között. Lincoln ebben az időben már egy új típusú egyen áramú motor tervein dolgozott. Abban az időben a egyenáramú gondolkozás volt a meghatározó az elektronikában, mivel a váltóáramú megoldásokat veszélyesnek és kiszámíthatatlan viselkedésűnek találták. Lincoln feltalálta az első szabályozható sebességű egyenáramú motort. Az első ipari felhasználásra szánt elektromos motort 1905-ben szállították el. Az új vállalatot a feltaláló után, Lincoln Electric Motor Works-nek nevezték el.

1907-ben, Lincoln eladta részesedését Charles és Ruben Hitchcock-nak, Peter Hitchcock fiainak. Kettőjük közül a legifjabb, Ruben vette át a vállalat irányítását. Azonban, mivel Ruben-nek kevés tapasztalata és tudása volt az elektromos motorok területén, új elnököt keresett vállalata élére. A legalkalmasabbnak egy fiatal a Yale-en végzett mérnököt talált, Clarence Collens-t, aki az elkövetkező 40 évben vezette a céget. Collens kinevezésével a céget Reliance Electric and Engineering Company néven jegyezték be.

1913-ig a szabályozható sebességű motor volt az egyetlen termék, amelyet a Reliance gyártott. Ebben az évben, a vállalat vezető mérnöke, Alex McCutcheon, tervezett egy új DC motort, amely hamarosan a Reliance elsődleges termékévé lépett elő. Sok Cleveland-i acélmegmunkáló gyárában használták ezeket a motorokat, így a gyártósorok kapacitását szinte le is foglalta egészen az 1950-es évek elejéig.

A Reliance az 1920-as években elkezdte a váltóáramú (AC) motorok tervezését és gyártását, de a vállalat túl későn csatlakozott az AC motorokat gyártók versenyébe.

A Reliance vezetősége felismerte, hogy szükségük van változtatásra, hogy a vállalatuk megőrizze versenypozícióját és nyereségességét. Végül úgy döntöttek, hogy ha a piacon megakarják őrizni pozíciójukat, akkor rugalmas és pontosan szállító céggé kell válniuk, hangsúlyozva, hogy az üzletek megkötésénél, illetve érdeklődés esetén, mérnökök tudnak tanácsot adni a termékekkel és azok ipari alkalmazásával kapcsolatban. Ezen koncepciók elfogadása után a Reliance értékesítési osztályát átszervezték, és technikai tudással is felvértezett emberek vették át. Így ezek az emberek már nem csak a termékek eladásával, hanem új vevők keresésével, a termékek népszerűsítésével, bemutatásával is foglalkoztak.

Az egyik ilyen alkalmazott, Jim Corey, bebizonyította technikai hozzáértését, amikor egy szabadalmat nyújtott be a szabályozható feszültségű több motoros rendszerek papír és textil iparban való alkalmazására.

A Reliance első támadását az AC motorok piacára 1927-ben mérte a General Electric ventillátor-hűtésű motorjának módosításával.

A vállalat gyorsan növekedett az új technológián alapuló gyártással, és az 1929-es nagy gazdasági válság idején is a 3millió dolláros forgalmat tudhatott magáénak. A Corey motor segített abban, hogy a vállalatot részben elszigetelte a szigorú gazdasági megszorításoktól, míg a textil-ipar válságának jelei kezdtek kibontakozni. Az első változtatható sebességű elektromos motorok 1930-as években történő bevezetése megalapozta a Reliance állandó vezető szerepét a piacon.

A második világháború alatt, a Reliance lett a hadsereg, különösen a haditengerészet elsődleges motor szállítója. Továbbá a vállalat motorjait százával építették be a tankokba is.

Az 1950-es évek alatt, a vállalat kiterjesztette az elektromos elven működő termék-skáláját a mechanikus erőátviteli rendszerekre, együttműködve a Reeves Pulley és a Master Electric Company vállalatokkal.

Ez az együttműködés folytatódott az 1960-as és 1970-es években is. A mechanikai csoport 1967-ben tovább szélesedett a Dodge Manufacturing Company bevonásával.

Azzal, hogy a Reliance megvásárolta a egyik legrégebbi versenytársának a Westinghouse Electric Co. vállalatnak a közép AC motorokat gyártó részlegét, az Egyesült Államok legnagyobb ipari motorokat gyártó vállalatává vált.

A Rockwell 1995-ben vette át a Reliance vezetését. Kombinálva a Reliance vezető szerepét a motorok és drive-ok területén az Allen-Bradley vezető szerepével az ipari automatizálás területén, ez a megoldás mintegy 4 billió dolláros üzletet jelentett, amely a vevőknek igen széles választékát nyújtja a különböző termékeknek és szolgáltatásoknak, annak érdekében, hogy biztosan találkozzon vevőink szükségleteivel az automatizálás területén.

2001 január 17.